Jedan od prijedloga je ograničiti sklapanje ugovora na određeno, a otkazni rok smanjiti na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. U slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Nacrt prijedloga novog Zakona o radu (ZOR) o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu ili na daljinu. Poslodavac će za rad od kuće trebati plaćati trošak režija, a roditelju djeteta do 8. godine rad od kuće moći će se odbiti samo u iznimnom slučaju.

Radni odnos neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, ali ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Radnik koji radi na određeno kod istog poslodavca, ali i svih s njim povezanih tvrtki, smio bi s ugovorom na određeno raditi najviše tri godine, a razdoblje između dva uzastopna ugovora koje se ne smatra prekidom produljit će se na tri mjeseca. Propisana je i obveza utvrđivanja objektivnog razloga za sklapanje prvog ugovora na određeno.

Izvor: Jutarnji list

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)